HR
Kako vam poliklinika još može pomoći?
Fizikalna medicina i rehabilitacija

Naš stručni tim liječnika čini dr. med. Petra Miklić Malenica, spec.fizikalne medicine i rehabilitacije, dr. med. FEB PRM Nikolina Kristić-Cvitanović, zatim dr.med. Darko Kraguljac, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije te dr. sc. Radenka Kuzmanić-Šamija spec. pedijatar, subspecijalist pedijatrijske neurologije.


Dr. med. Petra Miklić Malenica, spec.fizikalne medicine i rehabilitacije, koja je svoje obrazovanje i stručnost upotpunila dodatnim edukacijama u Hrvatskoj i inozemstvu (2006. Salzburg Weill Cornell Seminar in Rehabilitation medicine, 2009.cEuropean School Marseille - usavršavanje ''škole hoda'', 2012. Trigger point therapy, 2015. akupunktura u liječenju bolnih stanja). Svoja znanja redovito aplicira prilikom obavljanja pregleda pacijenata u programu terapije i neurorehabilitacije na najnaprednijim robotskim uređajima u našim Poliklinikama.
Osim specijalističkih pregleda, dr. Miklić Malenica aplicira preparate koji su metoda liječenja degenerativnih bolesti zglobova (aplikacija u obliku injekcija) te tretmane akupunkture u liječenju bolnih sindroma, ali i aplicira Botulin toksin tip A, odnosno botoks.


U našem stručnom timu kao vanjski suradnik radi dr. med. FEB PRM Nikolina Kristić-Cvitanović koja trenutno radi kao specijalist fizikalne medicine u Klinici za dječje bolesti Zagreb. Svoje je obrazovanje i stručnost upotpunila diplomom European Board of physical and rehabilitation medicine s pedesetogodišnjom tradicijom obrazovanja najkvalitetnijih liječnika u Europi, uz posebna znanja iz područja neurorehabilitacije i protetike. Također, subspecijalizirana je za preglede djece temeljem završenog Bobath tečaja za djecu.
Svoje znanje redovito aplicira pri pregledima pacijenata koji su u programu terapija i neurorehabilitacije na tehnološki najnaprednijim robotskim uređajima u našim Poliklinikama u Zagrebu i Dubrovniku. Osim specijalističkih pregleda, dr. Kristić-Cvitanović bavi se i ultrazvučnom dijagnostikom bolesti mišića i zglobova te apliciranjem najsuvremenijih metoda liječenja degenerativnih bolesti kao i obavljanjem terapije akupunkturom, ali i apliciranjem Botulin toksina tip A, odnosno botoksa. 

AKUPUNKTURA

Simptomi i bolesti kod kojih terapija akupunkturom pomaže su:
• bolna stanja (glavobolje, neuralgije, lumboischialgia, spondiloza…)
• reumatska oboljenja
• degenerativna oboljenja kralježnice i zglobova
• izvanzglobni reumatizam (tendinitis, entezitis, periartritis – bolno rame)
• prijelomi i sportske ozljede
• neurološka oboljenja (slabosti, pareze i paralize perifernih živaca, stanje nakon moždanog udara)

TRIGGER POINT TRETMAN

Triger točka (okidač) podrazumijeva osjetljivo mjesto u mišiću, tetivi, ligamentima, koži i zglobnoj čahuri. Karakterizira ih lokalna i iradijacijska bol na pritisak, ovisno o vrsti. Aktivna triger točka izaziva lokalnu ili udaljenu neugodu i bol, a latentna samo lokalnu ako je u stanju mirovanja.
Širenje boli u okolinu boli je karakteristično za svaku pojedinu točku što znači da pritisak na neku točku može izazivati udaljenu bol po obrascu dotične točke. Kronična triger točka ponekad može davati sliku upalnih degenerativnih bolesti s ukočenjem pojedinih ili grupe zglobova. Obično su veličine iglene ušice pa sve do veličine graška. Nije ih uvijek lako pronaći. 
Mogu biti posljedica akutnog (sport) ili kroničnog preopterećenja mišića, anatomskih anomalija, psiholoških faktora (stres, strah), kroničnih infekcija, poremećaja metabolizma (nedostatak vitamina C i B6) ili su posljedica prekomjerne konzumacije kave ili alkohola. 
Akutne triger točke mogu uzrokovati glavobolje, vrtoglavice, mučnine, bolove u sinusima i donjoj čeljusti, lokalne i udaljene boli u vratu, raznim dijelovima ekstremiteta, prsištu i trbuhu, kralježnici i leđnoj muskulaturi, a neliječenjem mogu nastati asimetrije lokomotornog sustava i njene još veće posljedice.

 

Dr.sc. Radenka Kuzmanić-Šamija spec. pedijatar, subspecijalist pedijatrijske neurologije, osim što je docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i Stručnim studijima, doc. dr. sc. Kuzmanić-Šamija članica je i desetak domaćih i inozemnih znanstvenih i strukovnih organizacija. Kao autorica i koautorica objavila je dvadesetak stručnih članaka. Poznato je da su oštećenja živčanog sustava glavni uzrok invalidnosti u svijetu i kod nas, a nažalost sve češće oboljeli su i djeca. Obzirom na tijek oporavka koji zahtijeva dugotrajno i aktivno liječenje neuroloških bolesti koje se u Poliklinici Glavić provodi kroz individualne rehabilitacijske programe u multidisciplinarnom timskom radu, posebna pozornost stavlja se upravo na oporavak djece.

 

Dr.med. Darko Kraguljac, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije, usavršavanje je završio na područjima Kineziološka dijagnostika po Vojti, Upper and lower limb anatomy course – cadaver practical's (advanced level based on ultrasound technique), Workshop on the Management of Juvenile Cerebral Palsy with Botulinum Toxin, neurorazvojne terapije Bobath i mnoge druge. Posljednje pridruženi član stručnog tima u Poliklinikama Glavić, dr.med. Darko Kraguljac,vrši i aplikacija Botulin toksina tip A, odnosno botoksa, koji povoljno djeluje na rezultate robotske neurorehabiliatcije kod djece i odraslih s cerebralnom paralizom, ali i kod ostalih kliničkih stanja koja za posljedicu imaju povišen mišični tonus odnosno spastičnost.

Hocoma referentni centar
robotske rehabilitacije EMEA regije

Glavic regions

Prijavom na newsletter ostvarujete pravo na besplatne konzultacije kod našeg stručnog osoblja!

Prijavite se na naš Newsletter i pravovremeno saznajte sve informacije o novostima, novim uređajima, humanitarnim akcijama i brojim drugim događajima vezanim uz Polikliniku Glavić.

Molimo Vas da upišete vaš e-mail kako biste na njega dobivali sve potrebne informacije. Odjaviti se možete bilo kada.

Madrid clinic image
Un concepto único en neurorrehabilitacion robótica llega a Madrid
Primera Consulta Gratis*

* Durante la cita podrás conocer a nuestros expertos, que evaluarán tu historial para sugerir el dispositivo que mejor se adecúe a tu caso y hagas una sesión de prueba gratuita.