Odmah nakon početka covid 19 pandemije, nakon što smo dobili uvid u razmjere zaraze te pripreme koje je poduzeo krizni stožer Republike Hrvatske u suradnji s kriznim stožerom Dubrovačko neretvanske županije, ravnatelj dr.Joško Glavić nije ni trenutka dvojio te je bez mobilizacije dao na raspolaganje sve svoje medicinsko i ne medicinsko osoblje Poliklinike Glavić Zagreb, Poliklinike Glavić Dubrovnik kao i Ustanove Glavić uz dva tima sanitetskih vozila.

Svi naši djelatnici od početka su sudjelovali u procesu od same organizacije sekundarnog centra, namještanja i opremanja ali i pisanja samih procedura postupanja s zaraženim pacijentima kao i onim suspektnima.

Nakon otvorenja sekundarnog smještaja, u odličnoj koordinaciji i radu s djelatnicima Opće bolnice Dubrovnik i Zavodom za javno zdravstvo DNŽ, naše medicinsko osoblje počelo je dežurati u 24 satnim smjenama za vrijeme kojih su se u prostorijama Studentskog Doma Dubrovnik skrbili o tridesetak pacijenata, covid pozitivnih, suspektnih kao i osoba u karanteni.

 

Iskustva svog medicinskog I ne medicinskog osoblja bilo je različito, ali svi su se trudili razumjeti potrebe i strahove bolesnika kao I obaviti svoj posao maksimalno profesionalno. Za svih je taj početak bio borba kako da pacijenti ne prepoznaju njihov povremeni strah, kao I veliki izazov, međutim kako su dani prolazili bilo je puno lakše kako pacijentima tako I medicinskom osoblju.

 

Medicinski tehničari Poliklinike Glavić i kolege iz cijele OB Dubrovnik, su mladi ljudi s različitim iskustvima I specijalizacijama, s različitih odjela, ali svatko od njih je nosio određeno znanje I iskustvo s kojim je želio pridonijeti da se pacijenti u Studentskom Domu osječaju baš kao i doma jer smo bili svjesni da je za svih nas ovo nova situacija koja je u pacijentima budila veliki strah, nesigurnost popraćenju s puno pitanja.

Unatoč često izazovnim situacijama ali i laganom strahu vezanom uz novonastalu svjetsku pandemiju, veliku prednost i uživanje u radu imali smo upravo zbog iznimno dobre suradnje svih zdravstvenih ustanova, posebice onih čiju snagu i stručnost nemamo priliku svakodnevno vidjeti već svojim znanjem zablistaju u trenutcima najvećih pandemijskih kriza, a čija je profesionalnost davala najveću sigurnost svim sudionicima koji su bili dijelom lanca pomaganja i brige o pacijentima.

 

Nažalost, iako smo prije cijelog rada sudjelovali u odličnoj pripremi i napisanim procedurama, možemo reći da smo se svakodnevno susretali s izazovima koje je bilo nemoguće predvidjeti poput pokušaja unošenja kuke i konopa jednog pacijenta, hitne ponoćne evakuacije stićenika Doma za starije u Pločama i brojnih drugih.

 

No ipak, iako je posao bio izazovan i često naporan, bilo je tu puno lijepih trenutaka i novih prijateljstava što je bilo posebno ugodno, zanimljivo i zabavno sa štićenicima Doma za starije Dubrovnik koji su u sekundarnom smještaju boravili zbog samoizolacije te nas svakodnevno nasmijavali svojim pričama ali i učili životnim lekcijama s iskustvima iz svoje mladosti.

Možemo reći da je iskustvo sudjelovanja u vođenju sekundardnog smještaja covid bolnice bilo jedno nezaboravno iskustvo koje je definitivno unaprijedilo naše životno, medicinsko i ljudsko iskustvo te da se danas, zahvaljujući pravodobnoj reakciji epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo i iznimnim stručnim i organizacijskim naporima djelatnika OB u Dubrovniku te Sekundarne bolnice, može reći da je epidemija u Dubrovačko neretvanskoj županiji stavljena pod kontrolu, a za medicinski sustav kako je uspješno odgovorio izazovu.

 

Zaista smo iznimno ponosni što smo sudjelovali u ovoj zajedničkoj borbi, uz profesionalnost svakog našeg djelatnika, te se iskreno nadamo da ćemo zajedničkim snagama prebroditi sve krize I vjerovati da će broj zaraženih biti manji time neće biti potrebe za ponovnim otvaranjem Sekundarne bolnice.