Jedan od koraka poticanja usavršavanja mladog, obrazovanog i stručnog kadra te zadržavanja istog u Hrvatskoj, bila je organizacija osnovnog Bobath tečaja gdje je Poliklinika Glavić odlučila od ukupno 12 mjesta predviđenih za svoje zaposlenike, pokloniti 5 besplatnih mjesta fizioterapeutima koji zbog objektivnih, obiteljskih i životnih razloga nisu bili u mogućnosti osigurati educiranje na nekom od vodećih fizioterapeutskih tečajeva.

Prilikom zaprimljenih 100 prijava, od kojih je 40 potpunih, nije bilo lako odabrati pet fizioterapeuta koje smo osim kriterija zaposlenosti u nekoj od državnih zdravstvenih institucija, rangirali ovisno ispunjavanju IBITA kriterija, o imovinskom cenzusu te geografskom položaju institucije u kojoj su zaposleni, a sve s ciljem da se prekine negativni trend iseljavanja mladih te poboljša kvaliteta liječenja, a s time i života, građana Republike Hrvatske.

Upravo je to ključan razlog zašto smo jedno mjesto poklonili fizioterapeutu iz OB Vukovar kako bi spriječili iseljavanje iz naše lijepe Slavonije te osigurali svom stanovništvu grada Vukovara i okolice osigurali još kvalitetniju rehabilitaciju neuroloških bolesnika.

Osim Slavonije, trend iseljavanja prati i naše otoke te smo iz tog razloga drugo mjesto odlučili pokloniti fizioterapeutu iz Doma zdravlja Novalja, kako bismo i otočanima osigurali što kvalitetniju neurorehabilitaciju te smanjili potrebu odlaska s otoka na liječenje u obližnje gradove, te nerijetko iseljavanje obitelji zbog potreba dugoročnog liječenja.

 

Treće mjesto smo odabrali fizioterapeuta iz OB Virovitica s obzirom da grad Virovitica ne posjeduje niti jednog fizioterapeuta sa završenim Bobath tečajem što je bio još jedan dodatan razlog da slavonskom gradu i njegovoj okolici poklonimo još kvalitetniju i bolju fizikalnu terapiju neuroloških bolesnika.

Udruge koje skrbe o invalidima često nisu u mogućnosti izdvojiti vlastita financijska sredstva za rad, a kamoli pružiti svojim zaposlenicima jednu ovakvu vrstu edukacije.S obzirom na želju za promicanjem njihovog rada, četvrto mjesto poklonili smo Dalmaciji, odnosno fizioterapeutu iz udruge osoba s invaliditetom Sunce iz Makarske.

Posljednje, peto mjesto, poklonjeno je fizioterapeutu iz Varaždinskih toplica, najvećem spinalnom centru koji skrbi o više stotina pacijenata, koji je svojom sturčnošću i predanošću uvelike pomogao velikom broju pacijenata. Nadamo se da će još jedan BOBATH terapeut doprinijeti smanjenjenju stope invalidnosti u Republici Hrvatskoj te pružiti još kvalitetniju rehabilitaciju neuroloških bolesnika.

Poliklinika Glavić se zahvaljuje svim kandidatima na iskazanom interesu uz obećanje da će u skorom budućnosti biti još sličnih tečajeva kojima ćemo na simboličan način dopridonjeti ostanku mladog i stručnog kadra u Republici Hrvatskoj.