“Ondje gdje nema nikakve borbe, ne može biti niti pobjede!” - Toga je itekako bila svjesna Nikolina, šestogodišnja djevojčica s cerebralnom paralizom koja svojom upornošću i svojim radom postigla ono o čemu je nekad mogla samo zamišljati.

Nikolina je djevojčica kojoj je nakon tri mjeseca njezinog života dijagnosticirana bolest s kojom se bilo teško suočiti, Cerebralna paraliza. Bolest koja joj nije dozvoljavala samostalno kretanje, nije se mogla obući, čučnuti, sjesti, sve ono što predstavlja normalne aktivnosti.

Cerebralna paraliza (CP) je grupa ne progresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga. Pojam "cerebralna" odnosi se na mozak, a "paraliza" na poremećaj pokreta i položaja. Cerebralna paraliza sveobuhvatan je naziv za različite poremećaje koji utječu na djetetovu sposobnost kretanja te držanja tijela i ravnoteže. Uzrok ovih poremećaja ozljeda je mozga prije poroda, tijekom poroda ili tijekom prvih godina djetetova života. Ozljeda ne oštećuje djetetove mišiće ili živce koji ih povezuju s leđnom moždinom, nego sposobnost mozga da kontrolira te mišiće. Ovisno od položaja i ozbiljnosti ozljede mozga koja uzrokuje djetetove teškoće pri kretanju, ona može uzrokovati i druge probleme - poteškoće u razvoju, epileptične napade, poteškoće u govoru, poteškoće u učenju, probleme sluha ili vida. Cerebralna paraliza ubraja se u razvojne teškoće jer utječe na način djetetova razvoja.

No, u Poliklinici Glavić nemoguće stvari postaju moguće! Nikolina je u Polikliniku Glavić došla 14.1.2019. u kolicima, tada su njezini pokreti bili ograničeni.

Kroz rehabilitaciju ROBOTIKOM u Poliklinici Glavić, Nikolina je radila višesatne dnevne vježbe na raznim robotskim uređajima poput LOKOMATA koji joj je uvelike pomogao u njezinom napretku. Kako je Nikolina djevojčica koju čekaju školske klupe na jesen, zahvaljujući uređajima za rehabilitaciju ruku u Poliklinici je naučila pisati, crtati te sada može i samostalno sjediti na stolici bez naslona! Bila je uporna i bila marljiva jer je znala da se trud i rad isplate.


Sada nakon uspješne rehabilitacije u neurorehabilitaijskom centru njezin trup je puno čvršći, muskulatura jača, ali što je najvažnije zahvaljujući robotskim uređajima za rehabilitaciju hoda ona sada može napraviti svoje prve skromne korake uz pomoć hodalice.

Dragoj Nikolini želimo uspješan početak školske godine i iščekujemo nastavak rehabilitacije te njezine
nove napretke!