“Potrebna je hrabrost za odabrati nadu nad strahom”, a naša je Smiljka upravo to napravila nakon višegodišnje mukotrpne borbe s teškom dijagnozom, primarno progresivnom multiplom sklerozom.

Unatoč teškoj dijagnozi, koja za sobom povlači ne baš optimistična očekivanja i prognoze, naša je Smiljka odlučila istima okrenuti leđa te se uhvatiti u koštac s “bolesti tisuću lica”.

Prilikom dolaska u Polikliniku Glavić, Smiljka se svakodnevno borila s progresivnim bolovima i zatezanjima u lijevoj nozi koji su prouzrokovali nesiguran hod i strah od pada zbog čega je s vremenom postala ovisna o pridržavanju od obližnje predmete i pomagala.

Ipak, zahvaljujući neslomljivoj volji i upornosti, a uz pomoć višesatnih vježbi na robotskim uređajima po GLARTH konceptu, simptomi i bolest su od rapidne progresije počeli stagnirati, ali ne samo to, Smiljka je postala toliko bolja da je postala i samostalna u svojim svakodnevnim aktivnostima te je postigla samostalan hod.

Hvala našoj Smiljki na još jednoj uspješnoj priči naših pacijenata s multiplom sklerozom te borbi koja dokazuje da je i najteže bolesti i prognoze moguće pobjeđivati uz pomoć robotske rehabilitacije čime smo se pridružili uspješnim rezultatima kolega specijalista iz Italije koji provode dugogodišnje istraživanje o uspjesima robotski asistirane terapije hoda kod pacijenata s progresivnom multiplom sklerozom

https://www.researchgate.net/…/286479580_The_effects_of_rob…